Inhoud
Wat zijn vitamines en waar heb je ze voor nodig? Vitamines krijg je in kleine hoeveelheden binnen via je eten en drinken. Dat wisselt van enkele microgrammen tot tientallen milligrammen. Ze leveren geen energie. Het lichaam kan de vitamines in principe niet zelf maken. Er zijn een paar uitzonderingen: Kleine hoeveelheden vitamine K maak je aan in de darm.
In geval van vitamine D gebeurt dat in de huid onder invloed van zonlicht. Het lichaam kan zelf niacine aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. Welke vitamines zijn er? Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben. De vitamines zijn in te delen in vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn.
Waarschijnlijk kunnen ook andere voedingstoffen hun rol vervullen. Daarom zijn het geen vitamines. Voorbeelden van bioactieve stoffen zijn flavonoïden en carotenoïden. Lees meer over bioactieve stoffen. Halfvitamines en onzinvitamines Halfvitamines en onzinvitamines zijn stoffen die onterecht vitamine zijn genoemd. Bijvoorbeeld omdat het lichaam ze zelf voldoende kan aanmaken, waardoor ze niet onmisbaar zijn.
Of stoffen waarvan de werking niet is aangetoond, bijvoorbeeld laetrile (vitamine B17) - Spijsvertering - biyoma.be. Welke vitamines heb ik nodig, wat doen ze en waar zitten ze in? Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling en om gezond te blijven.
Het lichaam kan vitamines niet, of niet genoeg, zelf aanmaken. Daarom staan ze bekend als essentiële (onmisbare) voedingsstoffen. In Nederland komen vitaminetekorten bijna niet voor. Een teveel aan vitamines kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Wel hebben sommige groepen mensen extra vitamines nodig. Vitamine A · Goede werking van de ogen en het afweersysteem · Normale groei · Gezond houden van de huid Vitamine A · Vlees, vis, melk, melkproducten, ei · Margarine, halvarine en bak- en braadproducten Pro-vitamine A · Wortel en groene bladgroente Vitamine D · Behoud van sterke botten en tanden · Goede werking van de spieren en het afweersysteem · Opname van calcium uit de voeding · Vette vis, vlees, ei · Margarine, halvarine en bak- en braadproducten Vitamine E · Werkt als antioxidant · Zonnebloemolie, margarine, halvarine, bak- en braadproducten · Noten en zaden Vitamine K · Goede bloedstolling · Behoud van sterke botten · Groene bladgroente · Kwark en kaas · Vlees, ei Thiamine (vitamine B1) · Vrijmaken van energie uit de voeding · Goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen · Graanproducten, brood en aardappelen · Vlees · Groente · Melk en melkproducten Riboflavine (vitamine B2) · Vrijmaken van energie uit de voeding · Gezond houden van de huid · Melk en melkproducten · Vlees · Groente en fruit · Aardappelen, brood en graanproducten Niacine (vitamine B3) · Vrijmaken van energie uit de voeding · Gezond houden van de huid · Goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen · Vlees en vis · Volkoren graanproducten en aardappelen · Groente Pantotheenzuur (vitamine B5) · Vrijmaken van energie uit de voeding · Vlees en ei · Volkorenproducten · Peulvruchten · Melk en melkproducten · Groente en fruit Vitamine B6 · De opbouw en afbraak van aminozuren · Regelen van de werking van bepaalde hormonen · Is nodig voor groei, een goede werking van het afweersysteem en het zenuwstelsel · Vlees, vis, ei · Noten · Brood, graanproducten en aardappelen · Peulvruchten · Groente · Melk en melkproducten Biotine (vitamine B8) · Vrijmaken van energie uit de voeding · Behoud van een normale huid en normaal haar · Normale werking van het zenuwstelsel · Ei, lever · Noten en pinda’s · Melk Folaat (vitamine B11) · Groei en goede werking van het lichaam · Draagt bij aan aanmaak van witte en rode bloedcellen · Verkleint de kans op geboorteafwijkingen · (Groene) groente · Volkorenproducten en brood · Vlees · Melk en melkproducten Vitamine B12 (cobalamine) · Aanmaak van rode bloedcellen · Goede werking van het zenuwstelsel · Vlees, vis, ei · Melk en melkproducten Vitamine C ·Werkt als antioxidant ·In stand houden van de weerstand ·Fruit·Groente ·Aardappelen Opname en opslag van vitamines Vitamines worden door het lichaam opgenomen in de dunne darm.
Het lichaam kan deze vitamines in beperkte mate opslaan. Alleen van vitamine A kan het lichaam een grote voorraad aanleggen in de lever. Vetoplosbare vitamines kunnen het lichaam verlaten via de urine of de gal. Vitamines die in water oplosbaar zijn, kan het lichaam niet of nauwelijks opslaan. Een uitzondering daarop is vitamine B12.
Daardoor komt het bijna nooit voor dat je te veel van deze vitamines binnenkrijgt. plantenextracten. Het lichaam neemt vitamines uit voedingssupplementen vaak gemakkelijker op dan vitamines uit eten. De opname van foliumzuur uit eten is bijvoorbeeld 30 tot 50% lager dan die van synthetisch foliumzuur (PMG). Verlies van vitamines bij bereiden en bewaren Bij het bereiden en bewaren van eten kunnen vitamines verloren gaan.
Hoe behoud je zoveel mogelijk vitamines in voedingsmiddelen? Door het bereiden en bewaren van voedingsmiddelen kunnen vitamines verloren gaan. Met deze tips voor het bereiden en bewaren behoud je zoveel mogelijk de vitamines in voedingsmiddelen. Verhit eten niet langer dan nodig. Kook met weinig water. k2 vitamine . Bewaar producten bij voorkeur op een koele plaats of in de vriezer.
Bewaar je eten bij voorkeur in het donker. Waarom zijn vitamines belangrijk? Vitamines zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling. Ook zijn ze nodig voor een goede gezondheid. Het lichaam kan vitamines niet, of niet genoeg, zelf aanmaken. Daarom staan ze bekend als essentiële (onmisbare) voedingsstoffen. Wat kan een tekort aan vitamines doen? Een tekort aan vitamines kan slecht zijn voor de gezondheid.
In Nederland komen vitaminetekorten normaal gesproken bijna niet voor. Tekorten kunnen wel ontstaan als de opname van vitamines is verstoord, bijvoorbeeld bij ziekte (Natuurlijke geneeskunde). Er zijn een aantal groepen die het advies krijgen een supplement te slikken omdat ze via de voeding niet voldoende vitamines kunnen binnenkrijgen. Wat kan een teveel aan vitamines doen? Krijg je te veel vitamines binnen, dan kan dat slecht zijn voor de gezondheid.
Ook kun je te veel binnenkrijgen van: niacine (vitamine B3), foliumzuur (vitamine B11), vitamine A, vitamine D en vitamine E (Hyaluronzuur ). Een teveel aan vitamines krijg je alleen binnen als je supplementen met hoge doseringen gebruikt. Een uitzondering hierop vormt vitamine A. Een teveel hiervan kun je ook binnenkrijgen door het vaak eten van lever.
Zwak onderbouwd betekent dat er te weinig gegevens beschikbaar zijn om een goede norm te kunnen afleiden. De voedingsnormen met een zwakke onderbouwing moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar slechts als richtinggevend. Hoe komen de aanbevelingen voor vitamines tot stand? In Nederland geeft de Gezondheidsraad per vitamine aanbevelingen voor de hoeveelheid die gezonde mensen dagelijks nodig hebben.
De aanbevolen hoeveelheid (ADH) is een hoeveelheid die voor vrijwel de hele bevolkingsgroep voldoende is. Wie zich houdt aan de ADH's, krijgt in principe voldoende vitamines binnen. Slechts een enkeling heeft wellicht wat meer nodig. Maar voor de meeste mensen is minder dan de ADH ook al genoeg. Het levert geen extra gezondheidswinst op als je meer neemt dan de ADH.
Meer van Goede
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Sarms Kopen Online: De Voordelen En Waar Je Op Moet Letten
Nano Zilver
Crystal Colloidaal Zilver 250ml Kopen
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Sarms Kopen Online: De Voordelen En Waar Je Op Moet Letten
Nano Zilver
Crystal Colloidaal Zilver 250ml Kopen